In actie voor vluchtelingen

Wil jij in actie komen voor vluchtelingen? Maak hier jouw eigen actiepagina aan en zamel geld in voor VluchtelingenWerk Nederland. Laat je sponsoren voor jouw sportieve actie, verzamel lege flessen en doneer het statiegeld, of vraag je verjaardagsgasten om een gift in plaats van een cadeau. Wat je ook doet, jouw inzet telt! 

Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. Ze vluchten voor onderdrukking, oorlog en geweld. Als vluchtelingen in Nederland komen zijn ze wel veilig, maar hebben verder helemaal niets. Geen familie, geen huis, geen zekerheid. Met jouw actie help je vluchtelingen in Nederland bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Jij doet toch ook mee?!

Lees meer Lees minder

Bekijk alle

Feit of fabel? Test jouw kennis over vluchtelingen

16-11-2023 | 09:41 Uur
Je kunt er niet omheen: de verkiezingscampagne is begonnen. Er wordt volop gedebatteerd en gepraat. Migratie is een belangrijk thema. Het vorige kabinet is hier immers op gevallen. Maar soms wordt er gediscussieerd op basis van verkeerde informatie. Daarom helpen wij jou om de fabels van de feiten te onderscheiden. Duik in de verschillende thema's Weet jij hoe het zit? Mogen vluchtelingen met gezinshereniging hun hele familie naar Nederland halen? En hoe zit het met het huisvesten van statushouders tegenover het nijpende woningtekort? Via onze website duik je nu heel eenvoudig in verschillende thema’s. Daar kun je ook jouw eigen kennis testen. Het is oké om je verdwaald te voelen in de discussie rondom vluchtelingen, maar zorg ervoor dat je de feiten kent.  Live factchecken met andere NGO’s Tijdens de grote lijsttrekkersdebatten checken we via Twitter live de feiten en de fabels. Dit doen we samen met andere maatschappelijke organisaties, waaronder Oxfam Novib en Stichting Vluchteling. Want door onjuiste informatie of halve waarheden te verspreiden, raakt de asieldiscussie steeds verder gepolariseerd. We roepen politieke partijen op om te werken aan concrete oplossingen die goed werken voor vluchtelingen én voor Nederland.  Frank Candel, bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk: “We moeten eerlijk zijn over welke problemen er nu precies zijn, wat daar de oorzaak van is en of vluchtelingen onderdeel van die oorzaak zijn. Met de juiste feiten kunnen we wel degelijk een inhoudelijk debat voeren, waarmee we de Nederlandse samenleving als geheel beter maken. Voorstellen kunnen worden afgewezen omdat ze niet humaan zijn, niet mogen of niet kunnen. Maar wie dat doet, moet ook zeggen hoe het dan wél moet. Op basis van de juiste feiten."   Check de feiten!