In actie voor vluchtelingen

Wil jij in actie komen voor vluchtelingen? Maak hier jouw eigen actiepagina aan en zamel geld in voor VluchtelingenWerk Nederland. Laat je sponsoren voor jouw sportieve actie, verzamel lege flessen en doneer het statiegeld, of vraag je verjaardagsgasten om een gift in plaats van een cadeau. Wat je ook doet, jouw inzet telt! 

Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. Ze vluchten voor onderdrukking, oorlog en geweld. Als vluchtelingen in Nederland komen zijn ze wel veilig, maar hebben verder helemaal niets. Geen familie, geen huis, geen zekerheid. Met jouw actie help je vluchtelingen in Nederland bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Jij doet toch ook mee?!

Lees meer Lees minder

Bekijk alle

Oproep: verplaats asielzoekers niet als postpakketjes

26-02-2024 | 10:43 Uur
Lukt het 'Ter Apel' om onder de 2000 bewoners te blijven of niet? Dat is de vraag die veel mensen de afgelopen tijd bezig hield. De chaotische situatie in Ter Apel laat zien dat er snel goede en langdurige opvanglocaties moet bijkomen, anders blijft het pleisters plakken met tijdelijke opvanglocaties. Asielzoekers worden als postpakketjes door heel Nederland verplaatst. Daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen. De opvang piept en kraakt Een overvol aanmeldcentrum in Ter Apel, vluchtelingen in tenten en sporthallen: de opvang piept en kraakt in alle hoeken van het land. Dat is al zo lang de situatie in de opvang, dat het bijna gaat wennen. Maar de urgentie om snel meer goede opvangplekken te vinden is onverminderd hoog. Nog altijd bestaat het risico dat asielzoekers op straat terecht komen. En sommige tijdelijke opvanglocaties zijn niet veel beter. Meer daarover vind je in ons rapport 'Gevlucht en Vergeten.' Spreidingswet geeft duidelijkheid De spreidingswet is op 1 februari ingegaan. Gemeenten hebben nu eindelijk duidelijkheid over hoeveel vluchtelingen en asielzoekers zij moeten opvangen. We zien dat gemeentes aan de slag gaan en plannen voor goede opvang maken. Dat is goed nieuws, maar er is nog steeds extra opvang nodig totdat die locaties er zijn. Dagelijks blijft het zoeken naar plekken voor asielzoekers. Dit moet anders. Open langdurige, goede locaties Gemeentes kunnen voorop lopen in het oplossen van de opvangproblemen. Feitelijk hebben zij tot november 2024 om te bedenken hoe zij vorm geven aan de Spreidingswet, maar wij vragen hen om nu al te starten. We hebben gemeentes nodig die een voortrekkersrol nemen en zo snel mogelijk locaties openen die voor lange tijd open blijven. Locaties die van goede kwaliteit zijn, zodat asielzoekers die een lange en vaak gevaarlijke reis achter de reis hebben uit kunnen rusten. Zodat kinderen een plek hebben om bij te komen en te spelen. Gemeentes: kom in actie De spreidingswet heeft te lang op zich laten wachten. Het COA dat naarstig zoekt naar extra bedden, gemeentes die nu pas duidelijkheid hebben en asielzoekers die constant moeten verplaatsen; zij zijn hier allemaal de dupe van. Desondanks moet er een oplossing komen. Wij roepen gemeentes op om een stap naar voren te doen en snel aan de slag te gaan met het openen van structurele en goede opvanglocaties.VluchtenWerk Nederland sprak over de situatie bij EenVandaag.  Minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel In Ter Apel verblijven al lange tijd meer dan het afgesproken maximale aantal van 2000 asielzoekers. De gemeente Westerwolde is daarom een rechtszaak begonnen en heeft die gewonnen. Het COA moet zorgen dat er niet meer dan 2000 asielzoekers verblijven in Ter Apel. Per dag dat dit niet lukt, betalen zij een boete van 15.000 euro.