Crowdfundingsactie voor verscheurde gezinnen

30 november 2021 22:48

'Hoe het is om gescheiden te zijn van je kinderen, kun je je niet voorstellen. Die pijn ken je alleen als je het zelf meemaakt.' Net als veel vluchtelingen moest de Afghaanse Farhad zijn gezin achterlaten toen hij halsoverkop zijn land ontvluchtte. Wij brengen door oorlog verscheurde gezinnen weer samen, maar kunnen dat niet alleen. Daarom lanceren we, op Giving Tuesday, de crowdfundingsactie Verbonden door liefde, Verscheurd door oorlog op samenvoorgezinnen.nl.

Duivels dilemma
Vluchtelingen komen vaak voor een duivels dilemma te staan: zij moeten hun land ontvluchten, maar kunnen of durven hun kinderen niet mee te nemen op de levensgevaarlijke vluchtreis. Veel ouders besluiten daarom dat een van hen, meestal de man, vooruit reist om een veilige plek te zoeken. Met alle risico's van dien en bestemming onbekend.

Slopende onzekerheid
Aangekomen in Nederland begint voor hen een slopende, onzekere periode. Ze hebben een veilige plek gevonden, maar zullen zij hun geliefde en kinderen ooit weer zien? Vluchtelingen die in Nederland een verblijfsvergunning krijgen, mogen gezinshereniging aanvragen. Zij hebben immers, net ieder mens, recht op een gezinsleven. De duizenden vrijwilligers van VluchtelingenWerk ondersteunen vluchtelingen bij het indienen van de ingewikkelde gezinsherenigingsaanvraag.

Vaders aan het woord
De procedure die aan gezinshereniging voorafgaat is ingewikkeld en langdurig. Al die maanden - of zelfs jaren! - leven vluchtelingen gescheiden van hun gezin. Op samenvoorgezinnen.nl vertellen Mohamad uit Syrië, Ikram uit Pakistan en Farhad uit Afghanistan over de pijn van het gemis. VluchtelingenWerk ziet dagelijks hoe de zorgen om achtergebleven partners en kinderen de integratie van vluchtelingen ernstig belemmert.

Belang van Noodfonds
Als de IND een gezinshereniging eenmaal heeft toegekend, vormen de hoge kosten die daarbij komen kijken vaak een laatste struikelblok. Met deze crowdfundingsactie willen wij vluchtelingen daarbij helpen. De opbrengsten gaan naar het Noodfonds van VluchtelingenWerk. Vluchtelingen kunnen een beroep doen op dit fonds voor, bijvoorbeeld, een tegemoetkoming voor de vliegtickets. Wil jij meehelpen zodat door oorlog verscheurde gezinnen eindelijk weer samen kunnen zijn? Ga naar samenvoorgezinnen.nl!

Breng verscheurde gezinnen weer samen!
Vluchten is levensgevaarlijk. Daarom moeten vluchtelingen vaak noodgedwongen hun gezin achterlaten. Maar de zorgen over de veiligheid van achtergebleven gezinsleden blijven. Zolang zij nog gevaar lopen, is het onmogelijk om een nieuw leven op te bouwen. Samen met jou willen we samen met jou zoveel mogelijk verscheurde gezinnen samenbrengen. Help jij mee?

Ja, ik help mee