Jeangu Macrooy treedt samen met vluchtelingen op tijdens Bevrijdingsfestivals

01 May 2023 15:53

Jeangu Macrooy (ambassadeur van VluchtelingenWerk Nederland) & De Nieuwe Nederlanders geven op 5 mei een bijzonder optreden op drie Bevrijdingsfestivals: in Almere, Den Haag en Rotterdam. Ze treden op namens VluchtelingenWerk, die de artiesten bij elkaar heeft gebracht om samen een nieuw nummer te schrijven.

 

De Nieuwe Nederlanders

Mohamed al Tayeb, Pouriya Jaberi en Jawa Manla zijn De Nieuwe Nederlanders. Ze zijn gevlucht uit resp. Soedan, Iran en Syrië, maar zijn bovenal geweldige muzikanten. Samen met Jeangu vinden zij elkaar in hun liefde voor muziek. Vrijheid is voor Mohamed, Pouriya en Jawa niet 78 jaar oud maar een actueel, relevant en emotioneel begrip. Hun families en vrienden in Iran, Syrië en heel recentelijk Soedan ondervinden dagelijks wat een leven zonder veiligheid betekent.

Jeangu schreef speciaal voor het optreden een nieuw nummer, 'We are power', samen met Mohamed al Tayeb, een Soedanese singer-songwriter. Het nummer gaat over de kracht van het laten horen van je stem. 'Raise your voice', want: ‘The smallest stone can change the river's flow’. Je vindt Jeangu Macrooy & De Nieuwe Nederlanders om 13.15 uur in Almere, om 16.30 uur in Rotterdam en om 19.15 uur in Den Haag.

Zanger en songwriter Jeangu Macrooy (29) bracht onlangs zijn derde studioalbum ‘Summer Moon’ uit. Met zijn muziek wil hij mensen met elkaar verbinden. Sinds 2022 is Jeangu ambassadeur van VluchtelingenWerk Nederland.Mohamed al Tayeb (32) haalde de finale van de Arabische ‘The Voice’ en maakt sinds zijn 16e muziek. Hij zingt in het Soedanees en schrijft songs over vrede en volhardendheid. Mohamed is een optimist pur sang met een enorme energie. Zijn engels is vloeiend, Nederlands leert hij nog.

Pouriya Jaberi (35) is begaafd percussionist maar speelt sinds zijn 8e ook daf, tanboor en setar. Die laatste twee instrumenten maakt hij ook nog zelf. Hij speelde al op festivals in onder andere Azerbeidzjan, Noorwegen, Rusland en Australië. Drie jaar geleden trouwde hij met Miranda, een nuchtere Groningse. Hij spreekt dan ook vloeiend Nederlands.

Het spelen op haar ūd geeft Jawa Manla (27) een onbegrensd gevoel van vrijheid. Ze koos het instrument toen ze 11 jaar oud was omdat haar vader het ook prachtig speelt. Ze is een van de grootste muzikale talenten van Syrië en rondde net het conservatorium in Rotterdam af. Haar Nederlands is vloeiend.

VluchtelingenWerk Nederland ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers vanaf het moment dat ze worden opgevangen totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden.