Vluchtelingen in getallen: alle cijfers op een rij

19 October 2023 13:36

Als het over vluchtelingen gaat, is het belangrijk om de juiste feiten en cijfers paraat te hebben. VluchtelingenWerk brengt daarom jaarlijks de publicatie Vluchtelingen in getallen uit. De publicatie geeft een uitgebreid overzicht van de meest actuele cijfers uit openbare bronnen over vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, Europa en wereldwijd.

 

Uit welke landen vluchten mensen die asiel aanvragen in Nederland? Hoeveel asielaanvragen werden er in 2022 ingediend, afgewezen of goedgekeurd? Hoe groot is de groep “veiligelanders” en “nareizigers” nou echt? En hoeveel vluchtelingen vangt Nederland op ten opzichte van andere Europese landen en wereldwijd? De antwoorden op deze en veel meer vragen zijn te vinden in onze publicatie Vluchtelingen in getallen

We geven de publicatie al meer dan tien jaar uit. Dat maakt het gemakkelijk om cijfers uit verschillende jaren met elkaar te vergelijken. Vergelijk de cijfers van de afgelopen jaren in één oogopslag in onze interactieve grafieken

Openbare bronnen 

Verschillende organisaties en instanties publiceren informatie over vluchtelingen. Met de publicatie Vluchtelingen in Getallen bundelt VluchtelingenWerk al deze informatie in één document. Daarvoor raadpleegden we bronnen zoals de IND, het COA, het CBS, Eurostat en UNHCR. Een kleine greep uit de cijfers van 2022:

  • In 2022 vragen 35.535 mensen voor het eerst asiel aan in Nederland. Dat is een stijging van 10.849 ten opzichte van 2021, toen 24.686 mensen bescherming zochten.
  • Een derde van de asielaanvragen is van Syriërs, daarna zijn de grootste groepen Afghanen en Turken met allebei ongeveer 8% van het totaal. 
  • Het aantal gezinsleden dat zich herenigt met een vluchtelingen in Nederland blijft nagenoeg gelijk: van 10.120 in 2021 naar 10.927 in 2022.

Cijfers zijn mensen!

Bedenk bij de cijfers in deze publicatie dat elk getal gaat over mensen, elk met zijn of haar eigen verhaal: vluchtelingen in getallen. Cijfers kunnen zonder hun context gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden. Vraag ons daarom gerust om uitleg over de achtergronden.