Feit of fabel? Test jouw kennis over vluchtelingen

16 November 2023 09:41

Je kunt er niet omheen: de verkiezingscampagne is begonnen. Er wordt volop gedebatteerd en gepraat. Migratie is een belangrijk thema. Het vorige kabinet is hier immers op gevallen. Maar soms wordt er gediscussieerd op basis van verkeerde informatie. Daarom helpen wij jou om de fabels van de feiten te onderscheiden.

Duik in de verschillende thema's

Weet jij hoe het zit? Mogen vluchtelingen met gezinshereniging hun hele familie naar Nederland halen? En hoe zit het met het huisvesten van statushouders tegenover het nijpende woningtekort? Via onze website duik je nu heel eenvoudig in verschillende thema’s. Daar kun je ook jouw eigen kennis testen

Het is oké om je verdwaald te voelen in de discussie rondom vluchtelingen, maar zorg ervoor dat je de feiten kent. 

Live factchecken met andere NGO’s

Tijdens de grote lijsttrekkersdebatten checken we via Twitter live de feiten en de fabels. Dit doen we samen met andere maatschappelijke organisaties, waaronder Oxfam Novib en Stichting Vluchteling. Want door onjuiste informatie of halve waarheden te verspreiden, raakt de asieldiscussie steeds verder gepolariseerd. We roepen politieke partijen op om te werken aan concrete oplossingen die goed werken voor vluchtelingen én voor Nederland.  

Frank Candel, bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk: “We moeten eerlijk zijn over welke problemen er nu precies zijn, wat daar de oorzaak van is en of vluchtelingen onderdeel van die oorzaak zijn. Met de juiste feiten kunnen we wel degelijk een inhoudelijk debat voeren, waarmee we de Nederlandse samenleving als geheel beter maken. Voorstellen kunnen worden afgewezen omdat ze niet humaan zijn, niet mogen of niet kunnen. Maar wie dat doet, moet ook zeggen hoe het dan wél moet. Op basis van de juiste feiten."

 

Check de feiten!