'Nareis op nareis op nareis': een schadelijke misvatting

16 februari 2024 15:18

Zeven maanden nadat demissionair minister Yeşilgöz de mythe leven inblies over de hoge aantallen gezinsleden die via 'nareis op nareis op nareis' naar Nederland zouden komen, blijkt uit onderzoek van de IND dat dit beeld niet klopt. Het onderzoek bevestigt wat wij in de praktijk zagen: nareis op nareis komt nauwelijks voor.

10 keer in 2023

Cijfers van de IND laten zien dat 'nareis op nareis' slechts enkele tientallen keren per jaar voorkomt. In 2023 ging het om tien individuen die via deze weg naar Nederland kwamen. Of 'nareis op nareis op nareis (twee of meer stapelingen)' ooit is voorgekomen, blijkt niet uit de cijfers.

Er is geen probleem

Het is zeer kwalijk en schadelijk voor het draagvlak dat er een beeld werd neergezet van een exponentiële toename van nareizigers. Doordat dit als belangrijke reden voor het laten vallen van het kabinet werd aangevoerd, ontstond onterecht het beeld dat nareis op nareis een groot probleem is.

Niet alleen bepaalde dit de discussies gedurende de verkiezingscampagne, deze mythe kan mogelijk ook resulteren in een aanscherping van het gezinsherenigingsbeleid voor jongvolwassenen. Een motie die hiertoe oproept is aangenomen in de Tweede Kamer. Nu we weten dat het om tientallen op jaarbasis gaat, is het fundament achter de maatregel verdwenen. Het probleem staat nu overduidelijk niet langer in verhouding tot de gevolgen voor normale gezinsleden die door aanscherping van elkaar gescheiden zouden blijven.