Olijfolie: een bijzonder cadeau waarmee je de Gezinshereniging steunt

Chanella Mackay

Raised

2,100
70% reached of my target amount €3,000

EEN CADEAU MET EEN VERHAAL VOOR DE FEESTDAGEN

Met de biologische olijfolie van de boeren op Lesbos krijg je niet alleen één van de beste olijfolie uit Griekenland, maar steun je ook de campagne voor Gezinshereniging van VluchtelingenWerk. Een bijzonder cadeau met een verhaal voor de feestdagen. 

Onze olijfolie komt rechtstreeks van de olijfboeren op Lesbos. Met de verkoop krijgen de boeren een eerlijke prijs, steunen we werkgelegenheid op Lesbos en sponsoren we projecten voor vluchtelingen. Als oud-taalcoach bij VluchtelingenWerk, weet ik hoe waardevol het werk van VluchtelingenWerk is. Zeker in deze tijden nu de opvang in Nederland alle hulp kan gebruiken. Met onze olijfolie sponsor je daarom de campagne Gezinshereniging. 

Met elke fles olijfolie kan je de actie voor VluchtelingenWerk steunen: 50% gaat naar de olijfboeren en 25% naar VluchtelingenWerk. Met de overige 25% worden de webshop en logistiek geregeld. We werken o.a. samen met talenten van het arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor om alle olijfolie netjes en op tijd te verzenden. 

Je kan meedoen door op www.olijfhelden.nl olijfolie te bestellen en aan te geven dat je meedoet aan de campagne voor gezinshereniging van VluchtelingenWerk. Je sponsort daarmee direct VluchtelingenWerk.

Wil je graag de campagne Gezinshereniging van VluchtelingenWerk steunen, maar hoef je geen olijfolie? Dan kan je ook rechtstreeks via onze actiepagina op VluchtelingenWerk doneren. 

VAN TAALCOACH NAAR SAMENWERKING MET OLIJFBOEREN 

Als voormalig taalcoach bij VluchtelingenWerk Nederland kwam ik in contact met dappere en liefdevolle mensen die hun thuis hebben moeten achterlaten voor een onzekere toekomst op weg naar veiligheid. In 2016 kreeg ik de kans om vrijwilligerswerk te doen voor stichting Because We Carry in het vluchtenlingenkamp Kara Tepe op Lesbos. Terug in Nederland wilde ik vluchtelingen op een duurzame manier blijven helpen. Ik ben daarom gaan samenwerken met hele bijzondere olijfboeren: olijfhelden! Door hun olijfolie in Nederland te verkopen krijgen de olijfboeren een eerlijk inkomen en steun ik projecten voor vluchtelingen. Deze winter steun ik de campagne voor gezinshereniging van VluchtelingenWerk. Lees hieronder mijn verhaal of kijk op www.olijfhelden.nl hoe je mee kan doen.

 

VRIJWILLIGER OP LESBOS

Als vrijwilliger voor stichting Because We Carry heb ik op Lesbos families met kleine kinderen ontmoet die de oversteek naar Lesbos hebben gemaakt uit wanhoop. Prachtige mensen, maar nu alleen op de wereld. De families zijn opgesplitst, sommige familieleden zijn door de oorlog of op de route naar veiligheid overleden. Hun huis, werk en school hebben ze moeten achterlaten. Met soms niets meer dan een mobiele telefoon komen ze aan op Lesbos. Eten uit gaarkeukens, kleren van hulporganisaties en een tent of met geluk een container om te overnachten. De eerste periode is dat alles wat je nodig hebt om bij te komen.

GEEN KANT OP

Na de EU-Turkije deal in maart 2016 kunnen de families geen kant meer op: niet verder Europa in en ook niet terug naar de onveilige plekken in Turkije of hun geboorteland. Ouders mogen niet werken, kinderen kunnen niet naar school en één toilet wordt met meer dan 70 buren gedeeld. Het is dan moeilijk om je na maanden en soms zelfs jaren van wachten in het vluchtelingenkamp nog nuttig, schoon en gezond te voelen. Toch houden de families hoop, want voorlopig is er geen weg terug.

STEUN VOOR LESBOS

Taarten bakken om geld in te zamelen en over de situatie op Lesbos vertellen, meerdere keren heeft dit tot hele mooie donaties geleid die goed besteed konden worden voor het creëren van een waardige opvang. Zelfs een vakantie op Lesbos met mijn gezin in 2018 was onderdeel van het steunpakket: door zelf toerist te zijn, te overnachten in hotels en uit eten te gaan kan je al een beetje de lokale economie steunen. Het viel mij op hoe leeg de hotels en restaurants zijn. Tijdens die reis kwam ik in gesprek met de lokale bevolking. Warme mensen met een solidair hart. In 2015 hebben heel veel inwoners langs de kust vluchtelingen uit het water gered. Bewoners kookten warme maaltijden en deelden droge kleren uit. Inmiddels voelt de bevolking zich door de EU in de steek gelaten.

LOKALE BEVOLKING

Er is geen oplossing gekomen voor de vluchtelingen, waardoor er in januari 2020 meer dan 20.000 vluchtelingen op Lesbos verbleven. Op een geregistreerde bevolking van 90.000 in Lesbos, betekent dit dat 1 op de 10 personen in Lesbos vluchteling was. Het gevolg is een drastische daling van het toerisme en daardoor een steeds grotere werkloosheid en instabiele economie op het eiland. Het grote hart van de lokale bevolking is zelf getroffen.

Rijdend over Lesbos met prachtige olijfgaarden om me heen, ontstond het plan voor Olijfhelden. Hoe kunnen we de lokale bevolking beter in hun kracht zetten dan door hun de erkenning te geven voor hun nationale product, de olijf. Door de gesprekken die ik had met de boeren, kwam al snel de oplossing: eerlijke handel, waarmee we de boeren helpen met de verkoop van hun olijfolie in Nederland zodat ze een fatsoenlijk inkomen krijgen.

Inmiddels is op Lesbos veel gebeurd: de coronacrisis zorgden voor lockdowns en de brand in het vluchtelingenkamp Moria (oktober 2020) leiden tot een volgende ramp. Duizenden gezinnen sliepen dagen op het asfalt. Vrijwillgers (en ook onze olijfboeren) deelden eten uit. De brand heeft ertoe geleid dat veel vluchtelingen naar het vasteland mochten. In november 2021 zijn er nog ongeveer 3000 mannen, vrouwen en kinderen uit voornamelijk Afghanistan in het nieuwe vluchtelingenkamp Mavrovouni op Lesbos. Een natte en koude plek met meer containerwoningen, maar nog steeds ook tenten, modderige paden, gezamenlijke sanitair en weinig perspectief.

ONZE MISSIE

De hulp aan vluchtelingen blijft nodig. Door samen te werken met lokale olijfboeren steunen we de lokale economie en helpen we vluchtelingen op een duurzame en onafhankelijke manier.

Het gehele jaar sponsoren we met elke fles olijfolie het fantastische initiatief van de olijfhelden Nikos en Katerina: als vrijwilliger heb ik vaak in hun restaurant gegeten. Toen toeristen wegbleven, hebben ze van hun restaurant een stichting gemaakt. Nu halen ze dagelijks families op uit het vluchtelingenkamp voor een diner in hun restaurant. Even geen vluchteling zijn, maar mens. Niet eten op de grond in je tent, maar samen aan een tafel waar je in de watten wordt gelegd. Ik steun dit initatief graag omdat het bijdraagt aan het mentale welzijn van de mensen. En dat is zo belangrijk om vol te houden.   

Met de feestdagen sponsor ik een extra project. Vorig jaar was het stichting Bootvluchteling. Dit jaar steun ik graag VluchtelingenWerk en hun actie voor gezinshereniging. Op Lesbos heb ik veel mensen ontmoet waarvan de familie al in Nederland was of nog achtergebleven was in het land van herkomst. Je zag hun hoop om ze weer een keer te zien en je voelde hun verdriet hun dierbaren in deze moeilijke tijd te missen.

Ik bewonder het werk van VluchtelingenWerk. Ze staan klaar voor vluchtelingen die in Nederland aankomen en zorgen ervoor dat ze zich weer mens voelen. De actie voor gezinshereniging vind ik zo belangrijk: een stukje van thuis, de liefde van je familie, het vertrouwen. Allemaal zo belangrijk om te bouwen aan een nieuwe en veilige toekomst. 

IN ACTIE VOOR VLUCHTELINGENWERK

Met elke fles olijfolie kan je daarom de actie voor VluchtelingenWerk steunen: 50% gaat naar de olijfboeren en 25% naar VluchtelingenWerk. Met de overige 25% wordt de webshop en logistiek geregeld. We werken o.a. samen met talenten van het arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor om alle olijfolie netjes en op tijd te verzenden naar jullie. 

Je kan meedoen door op www.olijfhelden.nl olijfolie te bestellen en aan te geven dat je meedoet aan de campagne voor Gezinshereniging van VluchtelingenWerk. Je sponsort daarmee direct VluchtelingenWerk.

Wil je geen olijfolie, maar wel graag onze missie steunen? Dan kan je ook rechtstreeks via onze actiepagina op VluchtelingenWerk doneren. 

Voor meer vragen of meer informatie, kan je terecht op www.olijfhelden.nl of mail naar info@olijfhelden.nl.

Alvast bedankt. Samen zijn we er voor ze. 

Hartelijke groet,

Chanella Mackay

Oprichter Olijfhelden